De Japanse keuken zit boordevol smaken en vooral umami komt vaak terug in de gerechten. Een van de ingrediënten met veel umamismaak is miso. Miso is de basis voor deze Japanse ramen. Ramen, oftewel noedelsoep, kenmerkt zich door de volle, rijke smaak van de bouillon. Daarnaast kan je eindeloos met allerlei ingrediënten variëren en dus met de precieze receptuur experimenteren. Ramen is ook heel gemakkelijk vegetarisch te maken. Laat dan de kip achterwege of vervang door stevige, vlezige paddenstoelen zoals shiitake.
Ingredienten (4 personen):
- 1 liter bouillon
- 200 gram kipfilet
- 4 eieren
- 2 tenen knofllook
- 200 gram gemengde paddenstoelen
- 1 rode peper
- 1 paksoi
- 2 lente-uitjes
- 100 gram taugé
- 4 el miso
- 1 el geroosterde sesamzaadjes
- 1 el gehakte koriander
- olijfolie
- sesamolie
- zout en peper
- chiliflakes (optioneel)
En van Fairtrade Original:
- 250 gram Tibetaanse noedels
- sojasaus
Bereidingswijze
- Zet de kipfilet op in een pannetje koud water en breng aan de kook. Laat 10 minuten tegen de kook aan pocheren (niet laten koken). Laat de kip afkoelen in het kookvocht. Wanneer de kip is afgekoeld, kun je deze in fijne stukjes plukken en verdelen over 4 soepkommen.
- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking, spoel ze koud en verdeel ze ook over de kommen.
- Kook de eieren zeven minuten, laat ze afkoelen en halveer ze in de lengte.
- Hak de knoflook en de koriander, snijd de paksoi in repen en de lente-ui in ringen. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en snijd deze in ringen. Borstel de paddenstoelen schoon en scheur ze in stukken.
- Verhit wat olie in de pan en fruit hierin de knoflook met de rode peper. Doe de paddenstoelen en het harde gedeelte van de paksoi erbij en bak op hoog vuur kort mee( de groente mag een beetje knapperig blijven), blus af met een scheutje sojasaus. Verdeel ook de gebakken groente over de vier kommen en doe hier ook het zachte gedeelte van de paksoi, de taugé en de lente-ui rauw bij.
- Breng de bouillon aan de kook en breng op smaak met peper en zout. Roer de miso los in een kommetje met een beetje bouillon en giet het mengsel terug in de pan. Giet de hete bouillon over de noodles en de groente in de kommen.
- Leg in elke kom twee helften ei en bestrooi met geroosterde sesam en de gehakte koriander. Druppel over je ramen voor het uitserveren nog heel voorzichtig wat sesamolie. Maak eventueel af met wat chiliflakes voor wat meer pit.